ŞEFTALİ KURABİYE

Ben baba tarafımdan Bulgaristanlıyım. Bulgaristanlı hemşerim sevgili Adile Ablam'dan aldığım bu tariften çıkan kurabiye tam bir görsel şölen. Biraz uğraştırmalı ama görüntüsü ve tadıyla muhteşem.











28 adet kurabiye

Malzemeler

Kalıp için:

28 çift yarım ceviz kabuğu

Kurabiye için:

125 gr. margarin
2 çorba kaşığı yoğurt
Yarım su bardağı şeker

1 adet yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

Kurabiyelerin içine doldurmak için:

1 paket krem şanti
5-6 çorba kaşığı istediğiniz çeşit marmelat
Kalıbınızdan artan hamurdan yapacağınız kurabiyeler
Dövülmüş fındık ya da ceviz

Süslemek için:

1 çay kaşığının ucu ile kırmızı gıda boyası
1 çay kaşığının ucu ile sarı gıda boyası
Toz şeker
Bitki yaprağı

YAPILIŞI

Fotoğrafta göreceğiniz gibi ceviz kabuklarını kalıp olarak kullanacağız. Bu kalıpları elde etmek için cevizlerin ortasına bıçak yerleştirin ve çekiçle vurun. Cevizler ikiye ayrılıyor. Ceviz içlerini ziyan etmeyin. Tariflerde kullanmak üzere rondodan geçirip saklayın. Cevizden kalıpları bu kurabiye için saklamayı unutmayın. Kurabiye için bütün malzemeyi karıştırıp yumuşak, ele yapışmayan kurabiye hamuru elde edin. Sonra hamurdan küçük parçalar koparıp yağladığınız cevizden kalıplara fotoğrafta gördüğünüz gibi hamuru yerleştirin. Kalıplarınız bitecek ve hamur aratacak. Artan hamurdan normal yuvarlak çok büyük olmayan kurabiyeler yapın. Bu kurabiyeleri ve ceviz kalıpların üzerindeki kurabiyeleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. 180 derece fırında kurabiyeler pişene kadar fırınlayın. Kurabiyelerin üzeri kızarmayacak beyaz kalacak. Kürdan batırarak pişmesini kontrol edin. Hamur kürdana yapışmasın. Pişen kurabiyeleri soğuduktan sonra kalıplarından çıkartın. Derince bir kabın içinde tarifine göre hazırlanmış krem şanti, dövülmüş fındık ya da ceviz, istediğiniz bir marmelat ya da reçeli karıştırın. Bu karışıma kalıpsız pişirdiğiniz kurabiyeleri ufalayarak ekleyin. Ceviz kalıplardan ayırdığınız içi boş kurabiyelerin içlerini bolca bu malzeme ile doldurup iki yarım kurabiyeyi birbirine yapıştırın. İç malzemeden bol koyun ki iki yarım kurabiyeyi iç malzeme sayesinde birleştirmiş olacaksınız. Gıda boyalarını ayrı ayrı kaselere koyun. Kaselerin yarısına kadar su koyun ve boyaları eritin. Ayrı bir kaba tozşeker koyun. Hazırladığınız kurabiyelerin bir tarafını kırmızı, bir tarafını sarı boyaya batırıp sonra da kurabiyenin her tarafını tozşekere bulayın ve servis tabağına yerleştirin. Sevis yapmadan önce herhangi bir bitki yaprağını temizleyip ek yerlerine yerleştirin aman sakın yaprakları yemeyin. Onlar sadece görüntü için. Biraz uğraştık ama görüntü ve tat buna değer. Afiyet olsun.

AŞÇININ NOTU: İç malzeme için ufalanmış kurabiyeye, fındık kreması, şokella, fıstık ezmesi gibi başka malzemeler de ekleyebilirsiniz. Ama ben en çok bu iç malzemesini sevdim. Kolay gelsin.

Yorumlar

Unknown dedi ki…
Evet görüntü güzel ama tadı daha da güzeldi. Ellerinize sağlık. Bir daha isterim vallahi :)
Unknown dedi ki…
çok güzel gözüküyor ama ben hiç sabırlı değilimdir :)
ellerinize sağlık ;)