GNOCCİ (NİYOKKİ)

2-3 kişilik
Malzemeler

Gnocci için:

4 adet orta boy patates
1 yumurta sarısı
5 çorba kaşığı un (çok tepeleme olmayacak çok da silme olmayacak)
Tuz, karabiber
Açmak için 1 su bardağı nişasta

Sosu için:

1 kase ufalanmış beyaz peynir
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı kekik
3 çorba kaşığı yoğurt
Yarım çay bardağı gnoccinin haşlama suyundan
Tuz


YAPILIŞI

Patatesleri daha önceki patatesli tariflerde olduğu gibi haşlayıp, kabuklarını soyup ezin. İçine yumurta sarısı, un, tuz ve karabiberi ekleyin. (Çok karabiber eklerseniz acı olur. Damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.) Güzelce yoğurun. Elde ettiğiniz hamurdan nişastaya bulayarak uzun köfteler yapın. (Fotoğraftaki gibi.) Uzun köfteleri yine fotoğraftaki gibi küçük köfteler haline getirin. Gnoccileriniz hazır. Derin bir tencereye su doldurun. İçine tuz ve yarım çay bardağı sıvıyağ ekleyip kaynatın. Kaynayan suya önce bir iki tane gnocci atın. Dağılmadan haşlanıyorsa, 2-3 dakikada gnocciler suyun üzerne çıkıyorsa gnocciler kıvamında demektir. Eğer dağılırsa hamura biraz daha un eklemeniz gerekecek. Geri kalan gnoccileri bölümler halinde haşlayın. Hepsini birden atmayın. Haşlanırken parçalanmasınlar. Haşlanan gnoccileri teflon bir tencereye alın. Diğer bir teflon tavada sos için yağı kızdırın. Diğer malzemeleri ekleyin. Peyniri ezerek karıştırın. Sos iyice bütünleşsin. Sosu gnoccilerin üzerine döküp harmanlayın. Afiyet olsun.

AŞÇININ NOTU: Gnocccilerin üzerine istediğiniz başka bir sosu da dökebilirsiniz. İlerleyen zamanlarda bu tipyemeklerde kullanabileceğiniz değişik sos tarifleri de verceğim.

Yorumlar