SAC ARASI KAYMAKLI

40-45 cm. çapında yuvarlak bir tepsi için

Malzemeler
Hamuru için:

2 adet yumurta
1 çay bardağı süt
2 çorba kaşığı sirke
1 çay bardağı sıvıyağ
Bir tutam tuz
Aldığı kadar un
Açmak için:

1 su bardağı nişasta
Yarım su bardağı un

Arasına koymak için:

100 gr. ermiş margarin ya da tereyağ
100 gr. iri çekilmiş ceviz
200 gr. kaymak
(BİM’de satılan kaymaktan çok memnun kaldım.)

Şerbeti için:

3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu

YAPILIŞI

Hamur için gerekli malzemeleri un hariç karıştırın. Sonra unu azar azar ilave edip yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru yarım saat dinlendirin. Hamuru açmak için nişasta ve unu bir kapta karıştırın. Dinlenen hamurunuzu nişasta un karışımı ile incecik baklava yufkası gibi olana dek açın. Yufkaya erimiş yağdan sürüp yufkayı ikiye katlayın. Yufkanın altına nişasta un karışımı serpin tezgahınıza yapışmasın. Her tarafına kaymak sürün. Kaşığı arada bir soğuk su ile ıslatıp kullanırsanız kaymak daha rahat sürülür. Her tarafına kaymak sürdüğünüz yufkaya cevizi serpin. Yufkayı yuvarlak tarafından kıvırarak rulo yapın. Yufkanız o kadar ince olmalı ki yaptığınız ruloyu gül şeklinde yuvarladığınızda tepsinize tam gelmeli. Benim tezgahım hamurumu yeteri kadar inceltmek için küçük geldi. Yuvarlak masamı da o anda kullanamadım. Hamurum incecik baklava yufkası gibi olmadı. 2-3 mm. kalınlığında bir hamur oldu, gül böreği gibi kıvırdığımda küçük oldu. Ben de fotoğrafta gördüğünüz gibi 2 parmak genişliğinde rulo şeklinde kestim. Hamuru yuvarlak kısmından rulo şeklinde kıvırdıktan sonra elimle hamuru uzatarak ek yerini hamura yedirdim. Uzun düzgün bir rulo oldu. Ruloyu kestikten sonra yağlı pişirme kağıdına dizdiğim tatlının üzerlerine yağ sürüp üzerleri iyice kızarana kadar 200 derece fırında pişirdim. Siz incecik açılmış yufkanızla bütün işlemleri yapıp gül böreği şeklinde kıvırıp yağlanmış tepsiye aldığınız tatlının üzerine yağ gezdirin yine 200 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin. Diğer tarafta kaynattığınız şerbet malzemelerini fırından çıkardığınız tatlının üzerine dökün. Tatlı sıcak şerbet parmağınızın dayanacağı sıcaklıkta olsun, soğuk olmasın.  Kıyır kıyır mis gibi kaymak kokan tatlınız hazır. İsterseniz yine kaymak ile servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Mükemmelsin Dilekcim başarılarının devamını dilerim.Neslihan