HAMSİLİ PİLAV

6-8 kişilik

Malzemeler

1,5 kg. hamsi fileto
3 su bardağı pirinç
1 büyük baş kuru soğan
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı dolmalık kuru üzüm
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 çorba kasesi doğranmış dereotu
Tuz, karabiber

YAPILIŞI

Daha önceki pilav tariflerimizde olduğu gibi pirinci 1-2 saat ıslatın. Soğanı yemeklik doğrayıp yağ ile kavurun. Sonra üzümü, fıstığı ve süzdüğünüz pirinci ekleyip 5-10 dakika kavurun. Tuz, karabiber ve dereotunu ekleyip 5 dakika daha kavurun. Sonra 30-35 cm. çapındaki tepsinin dibine sırtları tepsiye değecek şekilde hamsi filetoların bir kısmını dizin. Sadece tepsinin dibini ince bir tabaka halinde örtecek şekilde dizin. Kavurduğunuz pirinci balıkların üzerine döküp yayın. Pirincin üzerine 4 su bardğı su gezdirin. En üste suyun içinde kalacak olsa da geri kalan filetoları dizin. Hiç boşluk kalmasın hatta filetolar üst üste bile gelebilir. Çünkü pirinçler şişip piştiğinde boşluk kalmaması için üste dizdiğimiz balık daha fazla olmalı. 200-250 derecelik fırında pirinçler suyunu çekip (Selanik Usulü Büryan'da olduğu gibi) balıklar kızarana kadar pişirin. Balıklar kızarınca pirinçleri kontrol edin. Pişmemişse az biraz sıcak su ekleyip tekrar pişirin. Pirinçler pişince pilavınız hazır. Afiyet olsun.

Yorumlar