PATATESLİ ARNAVUT BÖREĞİ

8-10 Kişilik

Hamur Malzemesi

2 su bardağı ılıksu
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı sirke
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Aldığı kadar un

İç Malzemesi

8-10 adet orta boy haşlanmış patates
1 adet orta boy kuru soğan
2 çorba kaşığı salça
1 çay bardağı sıvıyağ
4-5 çorba kaşığı yoğurt
2 adet yumurta
Tuz, karabiber, pulbiber

YAPILIŞI

Hamur malzemelerini karıştırıp iyice yoğurun. Yumuşak ve ele yapışmayan parlak bir hamur elde edeceksiniz.
Hamur dinlenirken iç malzemeyi hazırlayın. Haşlanmış patatesleri ezin. Soğanı yemeklik doğrayıp yağda hafif kavurun. İçine salçayı ekleyip karıştırın. Son olarak ezilmiş patatesi de ekleyip hepsini bütünleştirin Tuzunu ve baharatlarını ekleyip hepsini güzelce karıştırın. Patates biraz ılınınca içine yoğurt ve yumurtaları ekleyip karıştırın. Hamuru 4 eşit parçaya bölün. Herbir parçayı unlanmış zeminde hamurun üzerine un serperek incecik yufka olacak şekilde açın. İncecik açtığınız yufkayı salayarak fazla ununun dökülmesni sağlayın. Yufkanızı zemine yayın. Yufkanın üzerine gelişigüzel sıvıyağ serpin. Hazırladığınız iç malzemeyi de dörde bölün. İç malzemenin ilk bölümünü yufkaya gelişigüzel yayın. Yufkanın her tarafında iç malzeme olmayabilir, yufkada boşluklar kalabilir. Önemli olan kenar kısmların boş kalmaması. Kenarlar malzemesiz kalırsa buraları sert olur.Yufkayı fotoğrafta gördüğünüz gibi rulo yapın. Ruloyu elinizle bastırıp biraz uzatın. Diğer hamur parçalarına da aynı işlemi uygulayın. Hazırladığınız ruloları yine fotoğrafta gördüğünüz gibi kesin. Kestiğiniz parçaların üzerine sıvıyağ sürüp yağlanmış tepsiye yerleştirin ve 200-250 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkardığınız sıcak böreklerin üzerinesoğuk su serpin ve bir mutfak bezi ile böreklerin üzerini örtün. Bu işlem böreklerin yumuşaması için. Böreğiniz hazır afiyet olsun.

AŞÇININ NOTU: Bu böreği istediğiniz şekilde hazırladığınız kıyma, ıspanak, pırasa, patlıcan, pazı vb. iç malzemeler ile hazırlayabilirsiniz. Bu hamuru biz rulo yapacağımız için 4 eşit parçaya böldük. Böreğin orjinalinde hamur 15 eşit parçaya bölünüp bu hamur parçaları tepsi büyüklüğünde yufka haline gelene kadar açılıyor. Yufka aralarına sıvıyağ serpilip yağlanmış tepsiye yayılıyor. 5 yufkada bir iç malzeme konuluyor. En üste gelen yufkanın her tarafına sıvıyağ sürülüp fırınlanıyor. Dilimlenerek servis yapılıyor. Ben rulo şeklinde yaptım. Börek bence bu şekilde daha kolay ve kısa sürede hazırlanıyor ve daha lezzetli oluyor. Karar sizin. Kolay gelsin.

Yorumlar